Корисничка поддршка:
Македонски English

Агрегатна состојба

Агрегатна состојба
Агрегатна состојба
200 ден.
Категории: Поезија  ОГНОВИ 
Автор: Звонко Маковиќ

Достапност: На залиха
 

Поетот и историчар на уметност Звонко Маковиќ ја разоткрива ранливоста и резигнацијата на типичниот интелектуалец на XX век во времето на насилство, кој не гледа никаква можност да развие пост-катастрофален идентитет, фрагментиран како фотографија искината на парчиња... Главната моќ на овој акт на естетска резигнација и етичко разочарување е во возбудливата едноставност на книжевниот стил на Маковиќ, кој силно се спротивставува на гласните прокламации кои често ги следат драстичните сцени на насилство и смрт.

 

- Сибила Петлевски

 

Поетскиот опус на Звонко Маковиќ е пример на постмодернистички отворен опус. Во него се соединети провокативноста на експериментот и академската смиреност, проекцијата и случајноста, емоцијата и мислата, стиховниот и прозниот поредок, желбата за пронаоѓање индивидуален говор... Противречностите на писмото на Маковиќ се противречности на времето во кое тоа е обликувано – со нив се хранела и во нив се конституирала современата инаквост на поетската имагинација.

 

- Крешимир Багиќ

 

 

ISBN: 978-608-4507-92-5

Повез: мека

Година на издавање: 2013

Број на страници: 106

Димензии: 10х20
Едиција: Огнови, книга

Категорија: Поезија

Напиши мислење

Вашето име:


Вашато мислење: Note: HTML is not translated!

Оцена: Лошо           Добро

Внеси го кодот во полето подолу: