Корисничка поддршка:
Македонски English

Алхемија на 21 век

Алхемија на 21 век
Алхемија на 21 век
Распродадено
200 ден.
Категории: Made in Macedonia  Поезија  ОГНОВИ 
Автор: Душко Крстевски

Достапност: Распродадено
 

Идејата на Јулија Кристева со која се истакнува дека авторите не ги создаваат своите текстови од нивните сопствени оригинални умови, туку радо ги компилираат од претходно постоечките текстови е силно манифестна во стиховите на Душко Крстевски особено во неговата страст да (пре)создава нови/ свои митови како оној за пресоздадената Ева (мајка-жена-сопруга).

 

Ова искуство што ни го нуди Душко Крстевски ја потврдува оригиналната идеја за создавање на литература од литература, или уште пошироко сфатена како создавање култура од култура, што е пишување како континуитет, пишување како одговор, или повторно пишување.

 

- Весна Мојсова-Чепишевска

 

Јазикот е свеж и мошне култивиран, на моменти функционира како хибрид од урбан сленг и музички идиоми, изобилува со ритмичност и гномичност. Поетскиот израз се одликува и со еден суптилен еротизам, но и со доза на блага иронија (…) Во оваа пригода, би ја истакнала философската сентенција како евидентна стилска доминанта во постапката на Душко Крстевски, на која тој особено инсистира и сосем успешно ја вградува во својот поетски светоглед.

- Лидија Капушевска-Дракулевска

ISBN: 978-608-4507-93-2

Повез: мека

Година на издавање: 2013

Број на страни: 64

Димензии на книгата: 10x20

Едиција: Огнови, книга 11

Категорија: Поезија, Made in Macedonia

Напиши мислење

Вашето име:


Вашато мислење: Note: HTML is not translated!

Оцена: Лошо           Добро

Внеси го кодот во полето подолу: