Корисничка поддршка:
Македонски English

Ова е моето последно молчење

Ова е моето последно молчење
Ова е моето последно молчење
Распродадено
250 ден.
Категории: Антологии  Made in Macedonia  БЕСМРТНИ МИСЛИ 
Автор: Елена Пренџова и Оливера Доцевска

Достапност: Распродадено
 

„Ова е моето последно молчење“ има цел да ги претстави современите македонски поетеси што активно творат во последниве десетина години. Станува збор за панорамски преглед со избор од неколку песни што најдобро ќе го претстават личниот севкупен поетски печат на авторките, од поетеси од различни генерации, активни на сцената со по неколку објавени авторски книги поезија на македонски јазик. „Ова е моето последно молчење“ не претставува селективно групирање авторски дела со слична и обединувачка естетска или тематско-мотивска нишка, туку ги обединува во една интензивна книга колешките по перо и, како што ги нарекува феминистичката критика, „сестрите по род“, со веќе докажана естетска и книжевна вредност, во заедничко дело што ќе претставува глобално огледало на женското писмо во XXI век во Македонија, наместо персонално претставување на одбран број авторки.

Ваков тип книга не е битен само од книжевен и од родов аспект туку и од национален и со нејзиното објавување Македонија ќе може да застане рамо до рамо со другите современи и напредни земји, кои функционираат не само демократски туку и демократски-родово, бидејќи овој тип обединувачки зборници се историско-културолошки неопходни. 

 

Приредувачи: Елена Пренџова и Оливера Доцевска

ISBN: 978-608-243-147-5

Број на страници: 240

Димензии: 13x20

Корица: мека

Јазик: македонски

Едиција: Бесмртни мисли, книга 8

Категории: Антологии, Made in Macedonia

Година на издавање: 2016

Напиши мислење

Вашето име:


Вашато мислење: Note: HTML is not translated!

Оцена: Лошо           Добро

Внеси го кодот во полето подолу: