Корисничка поддршка:
Македонски English

Јиржи Кратохвил

Јиржи Кратохвил (1940) е чешки писател, драматург, есеист, публицист и новинар. Татко му бил писател за деца. Во 1952 година се преселуваат во Америка, но се враќа за студиите. Од прашката пролет 1968 година, со автори како Хавел и Кундера, бил забранет писател. Работел во фабрика, на живинарска фарма, како пожарникар и кранист, сè до 1989 година, кога станува професионален писател.

Прикажи:
Сортирај по: