Корисничка поддршка:
Македонски English

Жарко Кујунџиски

М-р Жарко Кујунџиски (Скопје, 1980) – македонски романсиер, есеист, драмски автор, поет и филмски критичар. Дипломирал во 2003 година, а подоцна и магистрирал на Катедрата за општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје.

            Бил колумнист во дневните весници „Утрински весник“ и „Дневник“, основач и уредник на електронското списание „Репер“ (www.reper.net.mk), копирајтер во маркетинг-агенција и прес-координатор на Филмскиот фестивал „Браќа Манаки“ од Битола. Главен уредник е на издавачката куќа „Антолог“ од Скопје.

            Автор е на 11 книги. Негови дела се преведени на англиски, српски, хрватски, словенечки, полски, германски, турски, бугарски, италијански, украински и на албански јазик. Застапен е во повеќе антологии на македонската проза и поезија. Неговиот расказ „Кога се губат очилата“ е дел од реномираната антологија The Best European Fiction 2013.

            Добитник е на голем број книжевни награди и на една награда за глума. Член е на Друштвото на писатели на Македонија и на македонскиот ПЕН-центар.

       Приредувач е на Јас имам сон (2010), антологија на најзначајните светски и македонски говори на сите времиња, и на Дај две, љубовни! (2015), антологија на љубовни песни од автори од Европа. Ги превел од англиски на македонски јазик култниот роман Појадок кај Тифани од Труман Капоти (2006) и сценариото за филмот Евтини приказни (2008).

       Романот Spectator е прв дебитантски роман во современата македонска книжевност со седум изданија и досега е преведен на полски и на англиски јазик.

 

Авторски книги:

Spectator (роман 2003, прво издание),

Ендрју, љубов и други непогоди (драми 2004),

Америка (роман 2006, прво издание),

Сузан (песни 2008, како Џеси Блејз),

Најдено-загубено (роман 2008, прво издание),

13 (раскази 2010),

Мојата Сузан повторно девојка (песни 2011, како Џеси Блејз),

Најкраткото долго (студија, 2012),

Скопје и сè е можно (роман, 2013)

Тино од мојот влез, (сликовница за деца, 2015),

Ние предметите (поезија 2016).

 

Приредил:

Јас имам сон (2010), антологија на најзначајните светски и македонски говори на сите времиња

Дај две, љубовни! (2015), антологија на љубовни песни од автори од Европа.

 

Преводи:

       Труман Капоти, Појадок кај Тифани, „Антолог”, Скопје, 2006.

        Квентин Тарантино и Роџер Евари, Евтини приказни, „Антолог”, Скопје, 2008 (заедно со Златко Кујунџиски).

Прикажи:
Сортирај по: