Корисничка поддршка:
Македонски English

Наум Попески

Наум Попески е роден во Вевчани на 25 ноември 1947 година. Основно образование завршил во родното место, а гимназија во Струга. Студирал на Филолошкиот факултет во Скопје (тогаш Филозофски факултет) на групата книжевност и македонски јазик. Од 1971 година работи како новинар во Редакцијата на весникот, „Нова Македонија“, каде го помина целиот работен век.

Автор е на петнаесетина книги за деца, меѓу кои:

„Ајде да растеме“, објавена како дебитантска книга во „Детска радост“ – Скопје, во 1982 година, а потоа од перото на Попески следеа и книгите „Детелинка со четири листа“, „Изворчиња – поточиња“, „Една грешка – мака тешка“, „Еколошки бон-тон“, „Спомени во слики“, „Летни, светни, светулке“...

Неговата книга „Бон-тон за деца“, книга за убаво однесување, која е прва објавена книга од ваков вид на македонски јазик, доживува повеќе изданија.

 

Наум Попески е застапен во читанките по македонски јазик, а негови стихови има во многу антологии и зборници на литературата за деца.

Преведуван е и на повеќе европски јазици, во книги и списанија за деца.

Член е на Друштвото на писателите на Македо-нија.

Прикажи:
Сортирај по: