Корисничка поддршка:
Македонски English

Михо Атанасовски

Писателот за деца и возрасни, Михо Атанасовски, е роден во Скопје, на 10 април 1934 година. По завршувањето на средно образование, работи како новинар во повеќе редакции. Долга низа години ги уредува емисиите за деца во Македонското радио. Добитник е на голем број литературни награди и признанија, меѓу кои и наградата за најдобра книга за деца на Струшките вечери на поезијата во 1979 година (за збирката †Ima eden prozorec#), како и †Ванчо Николески# за најдобра книга за деца, објавена во 2000-та година (за книгата †Вечери кај шадрванот#). Оваа награда - на Друштвото на писателите на Македонија, на Михо Атанасовски му беше врачена на 13 февруари 2001 година од писателската асоцијација, во која тој членува од 1957 година. Почина на 13 јули 2008 година.

Прикажи:
Сортирај по: