Корисничка поддршка:
Македонски English

Димитри Соле Љубин

 

            Димитри Соле Љубин е роден во Велес, на 6 септември 1978 година. Со основно и гимназиско образование се стекнал во родниот град. Своето образование го продолжува на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Универзитетот во Перуџа, Италија. Се стекнал со титулата Професор по италијански јазик и книжевност и македонски јазик. Земал учество на повеќе фестивали и поетски средби во земјата и во странство. Во 2010 година е единствен претставник од Балканските земји на реномираниот фестивал Самерлид во Стразбур, каде се претставува со огромен успех. Тиражот од неговите „Соларни симболи“ - Макавеј 2004, и „Нож и пердув“ - Антолог 2010 е речиси целосно распродаден.

 

 

 

 

 

Објавени дела:

 

 • „Соларни симболи“ - збирка поезија, 2004, Скопје, издавачка куќа „Макавеј“
 • „Нож и пердув – Заминување на перјанинот“ – роман, 2010, Скопје, издавачка куќа „Антолог“
 • „Калина и бикот“ – роман, 2014, Скопје, авторско издание

 

Коавторски изданија:

 

 • „Вечер на млади поети“ – поезија, 1995, Велес
 • „Поетри слем“ – поезија, 2010, Прилеп
 • „Ноќи без интерпункција“ – поезија, 2010, Струшки вечери на поезијата, Струга
 • „Самерлид“ – поезија, 2010, Стразбур, Франција
 • „Антологија на современата македонска авангардна поезија“ – поезија, 2012, Скопје, издавачка куќа „Феникс“
 • „Поетри слем“ – поезија, 2013, Прилеп
 • „Едно“ – поезија, 2014 Скопје, Автономен Културно Социјален Центар
 • „Поетри слем“ – поезија, 2014, Прилеп
 • „100 илјади поети за промена“ – поезија, 2014, Струмица

 

Земал учество на следниве фестивали и културни манифестации:

 

 • „Млади поети“ – Велес, 1995
 • „Рацинови средби“ – Велес, 2001
 • „Поетри слем“ – Прилеп,  2010, 2013 и 2014 година
 • „Струшки вечери на поезијата“ – Струга, 2010 и 2012 година
 • „Самерлид Фестивал“ – Стразбур, Франција 2010
 • „Фестивал на нациите“ – Фрибург, Швајцарија, 2010
 • „БОШ Фестивал“ – Гевгелија, 2010
 • „Едно“ – Скопје, 2014
 • „Поетри слем“ – Тетово, 2015
Прикажи:
Сортирај по: