Корисничка поддршка:
Македонски English

Туве Јансон

Туве Јансон (1914-2001) била финска писателка што пишувала на шведски јазик. Потекнувала од уметничко семејство. Покрај пишувањето, до крајот на животот сликала и правела илустрации за сликовници и за друг вид книги. Најпозната е по книгите за деца, но објавила и пет дела со кратки раскази и шест романи за возрасни читатели. Преведена е на триесетина јазици.

Прикажи:
Сортирај по: