Корисничка поддршка:
Македонски English

Михал Ајваз

Михал Ајваз (1949) е чешки писател и преведувач, претставник на магичниот реализам. Татко му е со караимско потекло од Крим, а мајка му е Чехинка од Австрија. Студирал бохемистика и естетика во Прага. Во младоста работел најразлични нешта, меѓу кои и чувар на паркинг и одржувач на пумпа за вода. Моментално е истражувач по философија на еден институт во Прага. Својата прва книга ја објавил во 1989 година. Преведуван е на петнаесетина јазици.

Прикажи:
Сортирај по: