Корисничка поддршка:
Македонски English

Боро Мокров

Боро Мокров (Велес, 13.12.1917 – Скопје, 30.4.2005) – правник, публицист и прв доктор по новинарство во Македонија. Активист на СКОЈ и член на КПЈ од 1939 година. Поради пројавените активности во КП и во СКОЈ, бил испратен во логорот Меѓуречје – Ивањица, Србија. По окупацијата работел на формирање ќелии на КП во Азот, Велешко, и во подготовките на партизанска база. Во 1942 година бил секретар на СКОЈ, од декември 1942 до крајот на 1943 година бил во затвор, а потоа во интернација. По враќањето од интернација во 1944 година, станал политички комесар на одредот „Трајче Петкановски“ и на Осмата велешка бригада. Се занимавал со историјата на печатот и на новинарството во Македонија. Автор е на повеќе статии и монографии како: „Развојот на македонскиот печат и новинарство“, „Збор, печат, време“, „Весникот Македонија на Коста С. Шахов“ и многу други.

Прикажи:
Сортирај по: