Корисничка поддршка:
Македонски English

Емил Калешковски

Емил Калешковски е современ македонски поет и раскажувач, чии дела се наградувани, вреднувани и вклучени во неколку антологии објавени во Македонија и во странство. Роден е на 19 март 1977 година во Скопје. Дипломирал на Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје. Автор е на поетските книги: „Сновиденија на разорениот ум“ (1997), „Ру“ (2001) и „Сонцето понекогаш“ (2006). За книгата „Сновиденија на разорениот ум“ ја има добиено наградата за најдобра дебитантска поетска книга. Во 2001 година ја има добиено наградата на конкурсот за краток расказ на „Студентски збор“. Неговата поезија е преведена на неколку јазици. Во книжевната периодика има објавено песни, раскази и препеви. Живее и работи во Скопје.

Прикажи:
Сортирај по: