Корисничка поддршка:
Македонски English

Лиса Апињанези

Лиса Апињанези (родена 1946) е британска писателка и борец за слобода на  говорот. По потекло е од Полска. Израснала во Франција и во Канада. Докторирала компаративна книжевност во Обединетото Кралство. Авторка е на голем број романи и стручни книги и текстови. Претседавач е на Кралското книжевно друштво и поранешна претседателка на англискиот ПЕН. Во 1987 година го добива францускиот орден „Витез од редот на уметностите и книжевноста“. Во 2013 година го добива Орденот на Британската Империја. 

Прикажи:
Сортирај по: