Корисничка поддршка:
Македонски English

Алвин Панг

Алвин Панг (роден 1972 во Сингапур) е поет, писател, уредник и преведувач. Вклучен е во Оксфордската збирка на модерна поезија на англиски (второ издание, 2013) и редовно се појавува на поголеми фестивали и во публикации насекаде во светот. Неговите дела се преведени на преку петнаесет јазици, меѓу кои и на шведски, на хрватски и на словенечки. Панг го претставуваше Сингапур на „Поетскиот Парнас“ како дел од Олимписките игри во Лондон во 2012 година. Бил учесник на Меѓународната програма за пишување на Универзитетот во Ајова во 2002 година и член е на бордот на Меѓународните поетски студии во Канбера. Тој го води и Литературниот центар во Сингапур, непрофитна интеркултурна иницијатива. Именуван е за Млад уметник на Сингапур за литература во 2005 година и го има добиено признанието „Младинска награда на Сингапур“ за уметност и за култура во 2007 година. Неговите понови објави вклучуваат: „Тумасик: Современа сингапурска книжевност“ (Аутум хил, 2010), „Други нешта и други песни“ (Брутал, 2012), „Кога варварите пристигаат“ (Арк, 2012), „УНИОН: 15 години Дранкен боут / 50 години сингапурска книжевност“ (Етос / Дранкен боут, 2015) и „Кога врварите пристигаат“ (Рамус, 2015).

Прикажи:
Сортирај по: