Корисничка поддршка:
Македонски English

Јежи Пилх

Јежи Пилх (1952) е полски писател и новинар. Роден е во лутеранско семејство. Во 1975 година дебитирал како андерграунд писател. Пишува и општествено ангажирани колумни. Чеслав Милош го нарекол „надеж на младата полска проза“. Го споредуваат со Гомбрович, Кундера, Храбал. Неговите книги се филмувани и поставени во театар. И самиот глумел во два филма.

Прикажи:
Сортирај по: