Корисничка поддршка:
Македонски English

Халдоур Лакснес

Халдоур Лакснес (1902-1998) бил исландски писател. Во младоста се залагал нордиските држави да му се вратат на католицизмот. Пишувал поезија, новински статии, патописи, раскази и романи со социјална тематика. Во творештвото бил под влијание на Стриндберг, Фројд, Брехт, Хемингвеј. Последниот есеј на Сузан Зонтаг е инспириран од едно дело на овој автор. Во 1955 година ја добил Нобеловата награда за литература.

Прикажи:
Сортирај по: