Корисничка поддршка:
Македонски English

Вилијам Фокнер

Вилијам Фокнер (од 1897-1962) е американски писател, добитник на Нобеловата награда. Еден од највлијателните писатели на почетокот на XX-иот век. Познат е по тоа што користи долги реченици и уредно одбрана дикција, што е во целосен контраст на минималистичкиот стил на неговиот ривал Ернест Хемингвеј. Некои сметаат дека Фокнер е единствениот американски модернист кој ја следи експерименталната традиција на европските писатели како Џојс, Вулф, Пруст и Ман. Неговите дела се познати како романи на тек на свест, со неколку наратори и повеќе точки.

Прикажи:
Сортирај по: