Корисничка поддршка:
Македонски English

Бохумил Храбал

Бохумил Храбал (1914-1997) е една од најзнаменитите фигури на чешката проза од XX-иот век. Роден е во областа Моравија како вонбрачно дете. Сменил многу професии, од пивар, железнички работник, театарски сценограф, нотарски писар, до уништувач на забранети книги. Сепак, не го напуштил творештвото. Умрел паѓајќи од четвртиот кат на прашката болница, обидувајќи се да ги нахрани гулабите.

Прикажи:
Сортирај по: