Корисничка поддршка:
Македонски English

Мерта Тиканен

Мерта Тиканен (1935) е финска писателка од шведска народност. Една од најчитаните скандинавски писателки. Главна тема на нејзините дела се обесправените жени, со што покренала многу јавни дебати. Во 1979 година ја добива Нордиската книжевна награда за писателки, основана како протест против Нордиската награда која дотогаш ја добивале само мажи.

Прикажи:
Сортирај по: