Корисничка поддршка:
Македонски English

Орхан Вели

Орхан Вели (1914-1950) бил турски поет. Основач е на движењето Гарип (Чудно) со Октај Рифат и Мелих Џевдет. Направил преобразба на традиционалната форма на турска поезија. Користи обичен, колоквијален поетски јазик. Во својот кус живот, објавил и голем број есеи, статии, критики и преводи.

Прикажи:
Сортирај по: