Корисничка поддршка:
Македонски English

За Нас

 

АНТОЛОГ – Скопје е книгоиздателство првпат основано на 7 јули 1999 година, од страна на македонскиот писател Александар Кујунџиски. Овој датум истовремено e формален почеток на една дамнешна бизнис-идеја, но и продолжение на една долга и разновидна уметничка традиција. Сè до 1903-тата година во семејното стебло на Кујунџиски се впишани неколку генерации златари-кујунџии, чии филигрански ракоделија денес се втопени во морето на креативниот гениј на македонскиот народ. Хуморот, сликарството, актерството, уметничката фотографија, исто така, се дел од меморијата и оставината на Кујунџиски. Но, Зборот е оној кој отсекогаш бил наша првична и основна инспирација. Зборот преточен во книжевност, belles-lettres...

Лого 1999-2017

Почеток
Токму затоа, речиси цела прва деценија од постоењето (1999-2008), издавачката куќа АНТОЛОГ главно се занимава со oбјавување на делата на трите, исклучително плодни, генерации писатели во семејството, но и со големиот проект за приредување неколку капитални антологии кои ги приопштуваат „бесмртните мисли“ на поединци и народи мудрости од цел свет, вклучително и од Македонија...

10-годишнина
Од 2008-та година АНТОЛОГ засилено го проширува својот интерес и активност. Најпрво, издаваштвото се насочува кон сите класични и современи автори од Македонија и од странство, објавувајќи внимателно одбрани дела од домашната и од светската книжевност – романи, поезија, бестселери, хаику, литература за деца, хумор и сатира, драми, раскази, антологии... Оформени се 20-ина едиции кои носат свој препознатлив белег и топлина во домовите. Почнуваме со настапи на „Саемот на книга“ во Скопје, го стартуваме е-списанието Репер (www.reper.net.mk), кое е наш сопствен влог и поддршка на уметниците од кој било профил. Направен е првиот буктрејлер, поделени се 10.000 обележувачи за книги во центарот на градот Скопје...

Денес
Литературата сè уште ја сфаќаме како силина на мислата и на зборот, но и како остров на кој е скриено најголемото човеково богатство – духовноста. Затоа, АНТОЛОГ будно ги следи интересите на домашниот читател и модерните интернационални трендови во областа на литература. Работиме на градење професионални релации со Европа и со светот, партнери сме на многубројни домашни и странски институции, присутни сме на повеќе комерцијални и иновативни презентации и промоции на книги, а балансот меѓу квалитетот и квантитетот е препознаен од голем број читатели и од критиката, па добиваме и понекоја награда. Конечно, во Дебар Маало, го отворивме и Книжевниот центар АНТОЛОГ. Македонскиот читател го заслужува најдоброто и создаваме навика за исклучиво вредни книги, како од страна на возрасните, така и од страна на најмладите т.е. идните читатели...

Лого 2017-

Приказната продолжува
АНТОЛОГ понекогаш ги лула читателите на високи „Бранови“, некогаш им распламтува интимни „Огнови“, понекогаш им открива „Нови планети“, а некогаш им ги отвора портите пред цела „Библиотека: за сите деца“, но секогаш им ги донесува најдобрите книги за сите генерации. Тука секој ќе ја најде својата омилена приказна. 
Добре дојдовте во светот на книгите, добре дојдовте во Антолог!

Ваш,