Корисничка поддршка:
Македонски English

ОБЈАВЕН РОМАНОТ „ЗЕМЈА НА ЉУБОВТА“ ОД ОДНИ ЕИР

by Kristina Velevska | No comments yet. | 984 views on this post

ОБЈАВЕНO НАЈПОЗНАТОТO ДЕЛО НА ИСЛАНЃАНКАТА ОДНИ ЕИР           

 

30 јануари 2017, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со големо задоволство го најавува објавувањето на романот „Земја на љубовта“ од исландската писателка Одни Еир. Романот е добитник на Наградата за литература на Европската Унија во 2014 година и седум недели бил на листата на најпродавани книги. Преводот на македонски е на Мери Кицовска.

                                                                    

„Земја на љубовта“ е напишана во форма на дневник и опишува период од животот на главната хероина во кој таа е задлабочена во потрагата по место каде што припаѓа и каде што би се вдомила. Парадоксално, ова ја носи на различни патувања, физички и психички, низ времето и низ просторот, со цел да ги пронајде одговорите на прашањата што се однесуваат не само на неа туку и на целото човештво. Таа истражува различни начини на живот, се задлабочува во различни типови врски и размислува за својата поврзаност со семејството, со земјата и со нацијата. Се обидува да пронајде животна рамнотежа.

Оваа книга е најпознатото дело на Одни Еир, за кое таа има добиено голем број награди. Со „Земја на љубовта“ таа доведува до совршенство една маргинална книжевна форма како што е дневникот.

Книгата е објавена со поддршка на програмата Креативна Европа на Европската Унија.

Одни Еир (1972) е исландска писателка. Докторирала на Сорбона. Преведува и редактира книжевни дела. Организира уметнички настани во своите галериски простори во Њујорк и во Рејкјавик, во соработка со нејзиниот брат, археолог по професија. Имаат и своја издавачка куќа. Авторка е на три автобиографски романи.

Мери Кицовска (Скопје, 1977) е преведувач и толкувач по англиски и исландски јазик. Во периодот од 2001 до 2009 година, живее и работи во Рејкјавик, Исланд, каде што, покрај другото, го изучува и го усовршува исландскиот јазик. Од англиски на македонски и обратно има преведено голем број текстови и дела. Од исландски на македонски досега превела две книги.

Comments (0)

Напиши коменатар

Вашето име:


Рангирање: Лошо           Добро

Внесете го кодот од сликата долу:
Вашиот коментар: Забелешка: HTML is not translated!