Корисничка поддршка:
Македонски English

ПОДДРШКА НА МАКЕДОНСКАТА УМЕТНОСТ

by Kristina Velevska | No comments yet. | 1294 views on this post

ПОДДРШКА НА МАКЕДОНСКАТА УМЕТНОСТ

 

11 април 2016, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со големо задоволство објавува дека на годинашниот Саем на книга штандот на оваа издавачка куќа ќе биде илустриран со цртежи направени на самото место пред свеченото отворање од страна на академската уметница Ана Андроска, со што ќе претставува еден вид уметничко дело распослано на 40 квадратни метри. Идејата е посетителите да можат да учествуваат во обојувањето на овие цртежи, со што ќе се овозможи да не бидат само консументи туку и активни учесници во текот на саемските денови.

Илустрациите на штандот се инспирирани од новата оригинална македонска боенка за возрасни Приказна за бојата, која излегува во продажба во издание на „Антолог“ утре, а исто така е дело на уметницата Ана Андроска. Боенката е плод на полугодишен труд на авторката и на издавачот и содржи 106 страници, кои ја поттикнуваат креативноста и се одлична можност за будење на уметничкиот дух и за пополнување на слободното време. Ова издание, кое е меѓу првите целосно македонски производи од овој тип и со кое ќе се направи обид да се пробие и на странскиот пазар, го разликува, како што вели авторката, „строго уметничкиот пристап кон илустрацијата“ и ќе биде промовирано на штандот на „Антолог“ на последниот саемски ден, 18 април, а ќе може да се набави во текот на сите денови додека трае Саемот.

Ана Андроска е родена во 1982 година во Скопје. Во 2005 година дипломирала на Факултетот за ликовни уметности, на отсекот сликарство. Досега имала три самостојни изложби (Сонувајќи со ѕвездите во Охрид, Сонувајќи со ѕвездите во Скопје и Лајка во Скопје), а учествувала и на групни изложби и на неколку работилници. Освен со сликарство, се занимава и со графички дизајн и редовно соработува со издавачката куќа „Антолог“.

Саемот на книга во Скопје ќе се одржи во Метрополис арената од 12 до 18 април.

Comments (0)

Напиши коменатар

Вашето име:


Рангирање: Лошо           Добро

Внесете го кодот од сликата долу:
Вашиот коментар: Забелешка: HTML is not translated!