Корисничка поддршка:
Македонски English

ОБЈАВЕН РОМАНОТ „ЛАВ ТОЛСТОЈ: БЕГСТВО ОД РАЈОТ“ ОД ПАВЕЛ БАСИНСКИ

by Kristina Velevska | No comments yet. | 303 views on this post

„Антолог“ ја објави

„БЕГСТВО ОД РАЈОТ“ – НАЈНОВА КНИЖЕВНА БИОГРАФИЈА НА ЛАВ ТОЛСТОЈ

 

2 јули 2018, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со огромно задоволство го најавува објавувањето на романот „Лав Толстој: Бегство од рајот“ од рускиот писател Павел Басински. Книгата е добитник на важната руска книжевна награда „Бољшаја книга“ (Голема книга) во 2010 година. Преводот на македонски е на Ѓорѓи Крстевски.

                                                                               

Пред повеќе од еден век во Јасна Полјана се случи настан што го потресе целиот свет. Осумдесет и двегодишниот писател Лав Николаевич Толстој, ноќе, тајно побегна од својот дом во непознат правец. Оттогаш за околностите поврзани со неговото заминување и со неговата смрт настанаа многу легенди и митови...

Познатиот писател и новинар Павел Басински, врз основа на строго документирани материјали, не предлага своја верзија на тој настан, туку негова жива реконструкција. Чекор по чекор можете да ги проследите целиот живот и заминувањето на Лав Толстој, анализирајќи ги причините за неговата семејна драма и таинственоста за потпишувањето на неговото духовно завештание.  

Оваа моќна книга на несекојдневен начин ги оживува токму неговите последни денови.  

Книгата е објавена со поддршка на Институтот за книжевни преводи на Русија.

Павел Басински (1961) е руски писател, книжевен критичар и публицист. Дипломирал книжевна теорија и критика. Предава литература и работи како уредник во весникот „Руска газета“. Член е на комисијата што ја доделува литературната награда што го носи името на рускиот писател Александар Солженицин. Автор е на голем број дела од областа на прозата и на биографијата.

Comments (0)

Напиши коменатар

Вашето име:


Рангирање: Лошо           Добро

Внесете го кодот од сликата долу:
Вашиот коментар: Забелешка: HTML is not translated!