Корисничка поддршка:
Македонски English

ПРОМОЦИЈА НА „НАПИШАН ДОМ“ ОД АНА ГОЛЕЈШКА

by Kristina Velevska | No comments yet. | 580 views on this post

„Антолог“ најавува

ПРОМОЦИЈА НА „НАПИШАН ДОМ“ ОД АНА ГОЛЕЈШКА И НОВИ ПОЕТСКИ ЗБИРКИ ВО ЕДИЦИЈАТА „ОГНОВИ“

 

29 мај 2018, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со големо задоволство ја најавува промоцијата на новата поетска збирка на Ана Голејшка, насловена Напишан дом, која ќе се одржи утре (30 мај 2018 година) во кафулето „Винил“, со почеток во 20 часот. Покрај авторката, на промоцијата стихови од збирката ќе читаат македонските поети Ѓоко Здравески, Биљана Стојановска и Снежана Стојчевска. Збирката Напишан дом е еден од четирите нови поетски наслови што непосредно пред Саемот на книгата излегоа како дел од едицијата „Огнови“.

                                                                             

Создавана во неколку различни поглавја од животот и во неколку различни фази од растењето на еден внатрешен и еден надворешен дом, оваа стихозбирка изобилува со емотивни напливи како во бран, но и како нежно застанување на улица покрај излог со колачи. Поетскиот занос и желба за зачувување на домот како топоним врзан за телесноста, но и за ослободувањето од него, во овие страници се во изобилие напишани. Лесно и впивливо, како крем за сончање во врел месец. Читајќи ја оваа книга, добивате гратис љубов и желба да го спасите маалското кутре, но и да се налутите на автобусите што доцнат. Купувајќи ја оваа книга, си подарувате нов дом – за читање и за уживање. Но и за подарување. Клуч од нова врата кон поезијата на Ана Голејшка и нејзините приватни растења.

                                                                                  

Дел од најновата продукција на „Антолог“ е и најновиот поетски ракопис на Јосип КоцевСега е најдолгото никогаш, книга што би можела да се чита како љубовна поема, како поетска партитура во три става („Сега“, „Никогаш“ и „Најдолгото никогаш“). Кога ги читаме песните на Јосип Коцев, му се радуваме на поетското „сега и тука“, со леснотија доловено во секоја поетска слика. Речиси на секоја нова страница нè дочекува една убава стапица: сакаме пак да ја препрочитаме веќе прочитаната песна, но едновремено сакаме да свртиме и нова страница за да ја видиме следната, а се добива впечаток дека песните се прелеваат една во друга и како заедно да создаваат една поголема поетска синтеза. Затоа, оваа книга не е само стихозбирка (некаков збир и одбир на песни и стихови), туку заокружена поетска целина од педесетина песни.

                                                                               

Во едицијата „Огнови“ е реобјавена и дебитантската збирка поезија од Дарко Лешоски, под наслов Дете од лоша фамилија – луцидност и страст суштински преточени во поезија на урбаното секојдневје. Специфичен, остар и многу силен поетски пристап пренесен од обичен човек.  Лешоски е автор што пишува од дното на душата. Преку 69 одделни поетски сегменти гласно зборува за љубовта, страдањето, начнувајќи ги трагедијата, самотијата, борбата, смртта, тегобноста! Теми колку блиски до поетот, толку и до читателот. Песни во кои неминовно се чувствува хибридноста на љубовта видена во сите форми. Во секој напишан стих се чувствува неговиот внатрешен хаос, сфатен преку симболичка димензија.

                                                                              

Неодамна излезе и По трагата на белиот грифон од Стефан Марковски, вистинско зрело остварување на овој млад автор. Во оваа книга се мешаат митологијата и современието, имагинарното и реалното, игриво обликувајќи ги постојните и непостојните светови. Станува збор за петта поетска збирка на Марковски, која компилира 45 песни неподелени во циклуси. Комбинација на митологија, револуција, анархија, богови, земјени самовили и Недојдија. Дали митолошките суштества наоѓаат место во реалноста? Дали шетаат меѓу нас? Но само со „луцидна халуцинација“ можеме да ги забележиме и да ги почувствуваме.  Марковски гради игрив облик на (не)постојните светови!

Со овие новообјавени поетски дела „Антолог“ ја збогатува едицијата „Огнови“ со уште четворица млади, но гласни македонски автори и останува препознатлива како издавачка куќа што особено се залага за промоција и поддршка на квалитетната македонска поезија. 

Comments (0)

Напиши коменатар

Вашето име:


Рангирање: Лошо           Добро

Внесете го кодот од сликата долу:
Вашиот коментар: Забелешка: HTML is not translated!