Корисничка поддршка:
Македонски English

ОБЈАВЕН РОМАНОТ „ДЕВЕТ НОЌИ“ ОД БЕРНАРДО КАРВАЉО

by Kristina Velevska | No comments yet. | 518 views on this post

„Антолог“ објави

МИСТЕРИОЗНА БИОГРАФСКА ПРИКАЗНА ЗА АМЕРИКАНСКИ ЕТНОЛОГ ВО БРАЗИЛ

 

13 ноември 2017, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со огромно задоволство го најавува објавувањето на романот „Девет ноќи“ од бразилскиот писател Бернардо Карваљо. Романот е базиран на вистинската приказна исткаена околу мистериозната смрт на американскиот етнолог Бјуел Квејн во Бразил во средината на минатиот век. Преводот на македонски е на Ненад Трповски.

                                                                                   

Во август 1939 година американскиот дваесет и седумгодишен етнолог Бјуел Квејн се самоубива во Бразил. Ова многу паметно момче од богато семејство во тоа време вршело истражувања на племињата од Амазонија. Зад себе оставил седум писма, во кои наведува различни причини за самоубиството: некаде вели дека го измачувала тешка болест, а на друго место дека не можел да ја преболи прељубата меѓу неговата сопруга и брат му (но тој ниту бил женет ниту имал брат). Овој вистински историски случај останал табу во бразилската антропологија и наскоро бил заборавен од јавноста.

Ликот што ја раскажува приказната живее во денешно време и смета дека мора да постои и осмо писмо, па тргнува да го бара. Но потрагата го фрла во лудило.  

Овој роман на Бернардо Карваљо, кој буквално „го зграпчува“ читателот уште со првите страници, го споредуваат со делата на В. С. Најпол, Вилијам Фокнер, Џозеф Конрад и Брус Чатвин.

Книгата е објавена со поддршка на Министерството за култура на Бразил / Фондацијата Национална библиотека.

Бернардо Карваљо (роден 1960) е бразилски писател и новинар. Бил уредник на книжевен прилог, како и дописник од Париз и од Њујорк за бразилскиот дневен весник „Fohla de S. Paulo“. Автор е на 12 романи преведени на повеќе јазици. Добитник е на неколку значајни книжевни награди.

Comments (0)

Напиши коменатар

Вашето име:


Рангирање: Лошо           Добро

Внесете го кодот од сликата долу:
Вашиот коментар: Забелешка: HTML is not translated!